Get Adobe Flash player

ריכזנו עבורכם מקבץ שאלות ותשובות בתחום מחלת העיניים קרטוקונוס. במידה ויש לכם שאלה נוספת, אנא צרו עמנו קשר.


לא, הן רק משפרות הראייה ולכן גם את איכות חיי המרכיב בזמן הרכבתן, התייצבות או עצירת מחלת ה-קרטוקונוס אינה קשורה להרכבת עדשות מגע.


בהחלט, תלוי בחומרת ה-קרטוקונוס, צורתו, חדות הראיה ופרמטרים נוספים הנבדקים בזמן התאמת עדשות מגע.


כשניתן להשיג ראייה משביעת רצון בעזרת משקפיים - הן עדיפות, מכיוון שהן חיצוניות ואינן גוף זר בעין, לעיתים עדיף לראות מעט פחות ולדחות את המעבר ל-עדשות מגע.


ישנה ראיה כמותית הנבדקת ע"י גודל הסימנים בהם אתה יכול להבחין, זה נבדק בחדר הבדיקות בעזרת לוחות עם סימנים (אותיות ספרות וכדומה) בגדלים ההולכים וקטנים. ישנה ראיה איכותית התלויה בסוג וברמת העיוותים בהם נתקל האור בדרכו ומידת עיוות האור המגיע לרשתית. כך שלא תמיד משקפיים או עדשות מגע יתקנו את כל העיוותים במידה מספקת ואיכותית.


כן, חדות הראיה יכולה להשתנות ותלויה במידה רבה בגודל האישון כשהוא צר (באור יום). הראייה תהיה טובה יותר כאשר האישון רחב. ככל שהצמצם דרכו נכנס האור לעין קטן יותר, האור המגיע לרשתית יהיה פחות מעוות (ב-קרטקונוס, הקרנית היא גורם מעוות גדול).


זה מאד אינדווידואלי ותלוי בעיקר ברגישותו של המטופל (חלק מהמטופלים רגישים מהרגיל) ובמיומנותו של הגורם המתאים את העדשות.


לצערי התשובה היא שלילית, בחלק לא קטן של הסובלים מ-קרטוקונוס העיוות בקרנית אינו רק במשטח החיצוני של הקרנית, עדשת המגע משפיעה אך ורק על העיוות הזה, עיוות במשטח הפנימי של הקרנית ימשיך להיות גורם מפריע, קל או קשה תלוי ברמת העיוות הפנימי.


חלק קטן ביותר מחולי קרטקונוס מגיעים למצב שהם זקוקים להשתלת קרנית, אין סטטיסטיקה מדויקת אבל  כ-20% מהחולים ב-קרטוקונוס המגיעים להשתלת קרנית, היא הערכה גבוהה.


לא בהכרח, במיעוט המקרים יתפקד המנותח ללא אביזר לתיקון ראייה (משקפיים וכו'), אבל ברוב המקרים יזדקק למשקפיים ובחלק לא קטן מהמקרים, יזדקק לעדשות מגע.


ההחלטה לעבור השתלת קרנית לחולה קרטוקונוס היא רפואית החייבת התייעצות עם רופא עיניים מומחה למחלות קרנית, שישקול את כל ההיבטים הרפואיים. השיקולים האופטומטריים הינם: המטופל מגלה חוסר סיבולת ו/או ראייה ירודה למרות כל מגוון האפשרויות האופטיות שהועמדו לרשותו לניסיון.


התשובה אינה חד משמעית, שונה מאדם לאדם. לעתים, התאמה דורשת מספר מועט של מפגשים ולעיתים, היא עשוייה להימשך זמן רב וכרוכה בהחלפת עדשות רבות מאותו סוג ו/או מעבר מסוג לסוג. בכל התאמת עדשות יש חלק אובייקטיבי (של האופטימטריסט, או  מתאים העדשות) והסובייקטיבי (הרגשת המטופל). מכיוון שהם לא תמיד מקבילים, יש לעבוד בשיתוף פעולה מלא בין המטפל למטופל, כשעל המטפל להיות תמיד עם אוזן קשבת למטופל.


ישנן מספר השערות באשר לסיבות להתפתחות מחלת קרטוקונוס, ביניהן:  סיבה תורשתית, מחלה כללית, כזו הפוגעת בריקמה חיבורית, שפשוף עיניים מתמיד, הרכבת יתר או, שינה עם עדשות מגע וכסיבוך נדיר של ניתוח להסרת משקפיים.


ההערכות לעניין שיעור הסובלים מ-קרטוקונוס, נעות  בין 1:20000 ל-1:2000.